Nederlandse laadnetwerk telt meer dan 124.588 laadpunten

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en dat is te zien aan het aantal laadpalen dat wereldwijd beschikbaar is. Nederland is een van de landen met de meeste laadpalen per inwoner, en het aantal laadpalen groeit nog steeds elke dag hard. Maar hoe snel groeit het aantal laadpalen eigenlijk?

In Nederland zijn er momenteel (cijfers RVO januari 2023) meer dan 124.588 laadpunten beschikbaar, waarvan ongeveer 4.243 snelladers. Dit aantal groeit nog steeds, en de verwachting is dat er in 2025 meer dan 1,9 miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen zullen rijden. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, zal het aantal laadpalen de komende jaren nog verder toenemen.

Ook wereldwijd groeit het aantal laadpalen snel. Volgens het International Energy Agency (IEA) waren er in 2020 wereldwijd meer dan 7,3 miljoen laadpunten beschikbaar. Dit aantal zal naar verwachting blijven groeien naarmate er meer elektrische auto’s op de markt komen en overheden en bedrijven investeren in laadinfrastructuur. Het IEA voorspelt dat er in 2030 meer dan 230 miljoen elektrische auto’s op de weg zullen zijn, en dat er meer dan 60 miljoen openbare laadpunten nodig zullen zijn om aan deze vraag te voldoen.

Het aantal laadpalen groeit niet alleen in Nederland en wereldwijd, maar ook op specifieke locaties zoals parkeerplaatsen, woonwijken en bij bedrijven. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer laadpalen te vinden op parkeerplaatsen van supermarkten en winkelcentra. Bedrijven investeren ook in laadinfrastructuur voor hun werknemers en klanten, waardoor het aantal laadpalen op bedrijfsterreinen en bij kantoren flink groeit.

Het is duidelijk dat het aantal laadpalen snel groeit en zal blijven groeien naarmate het aantal elektrische auto’s op de weg toeneemt. Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien een goede laadinfrastructuur cruciaal is voor de verdere groei van elektrisch rijden. Het is belangrijk dat overheden, bedrijven en particulieren blijven investeren in laadinfrastructuur om de groei van elektrisch rijden te ondersteunen.